25 |
ülkelerle dostluk temelinde yeniden gözden geçirilmelidir. Bölgemizdeki ülkelerle ekonomik ve iktisadi ilişkilerimiz güçlendirilmelidir. Askeri harcamalar sınırlandırılmalı, bu kaynaklar eğitim ve sağlık hizmetlerine ayrılmalıdır. Bu çerçevede militarist eğilimlere karşı mücadele edilmelidir.
imar ve iskan, enerji gibi tüm alt-politika alanlarımız yukarıda sözü edilen genel prensipler bütünlüğü içerisinde oluşturulacak olan Bilim-Teknoloji- Sanayi politikaları çerçevesinde oluşturulmalıdı r.
gibi ö’eleri kapsayacak bütünsel arazi kullanım haritaları hazırlanmalıdır.
yer alan ülkemizin sanayi ve yerleşim planları rant politikalarından kurtarılarak, planlı ve bölgesel eşitliğe dayalı toplumsal çıkarları esas alan bilimsel bir yöntemle hazırlanmalıdır. Ayrıca yaşanan depremler sonucunda büyük bir yıkım yaşayan ve deprem sonrasında uygulanan rant politikaları nedeniyle sorunları katlanarak artan insanlarımıza güvenli ve insanca bir yaşam çevresi sa•lanmalıdır.
görevi daha büyük bir duyarlılıkla yerine getirecektir.
enerji sektöründe, ulusal kaynaklara dayalı bir politika izlenmeli, bu alandaki kamu kurumları güçlendirilerek enerji üretimi kamu eliyle sağlanmalıdır. Özel sektöre alım garantisi verilen bütün enerji sözleşmeleri iptal edilmelidir.
etmek için “mobil santral” adı altında gündeme getirilen ve Samsun ve Batman örneklerinde olduğu gibi halkın karşı çıkışına rağmen inşa
edilen düşük kaliteli yakıt tüketerek hem tarım
alanlarımız hem de insan ve çevre
sağlığı
üzerinde büyük bir tehdit oluşturan termik santraller
kapatılmalıdır.
bütünüyle yasaklanmalı, gün geçtikçe stratejik önemi anlaşılan bor ve trona madenleri aramadan uç-ürün üretimine kadar tüm aşamalarında kamu
eliyle işletilmelidir.
için eşit ve parasız ve insanca bir yaşamın gerektirdiği kalitede olmalıdır. Örgün eğitim kurumlarında eğitim dilinin yabancı dilde olması uygulamasına son verilmelidir.
önlemlerin yanı insani ve politik gereksinimlerini de özgürce karşı 1am aları nın koşulları
|
yaratılmalıdır. 12 Eylül Anayasası yürürlükten kaldırılmalı, eşitlik, özgürlük, barış, demokrasi ve insan haklarının esas olduğu yeni bir Anayasa katılımcı bir tarz ile oluşturulmalıdır. Bu kapsamda
yıllardır ülkemizin
bir coğrafyasını baskıyı esas alan olağanüstü bir rejim ile yönetme politikasından
yaz geçilmeli, OHAL kaldırılmalıdır. Göç etmek
zorunda bırakılan bölge insanlarımızın köylerine özgürce dönüşleri ve insanca yaşam koşulları
devlet tarafından güvence altına alınmalıdır.
örgütlenmeleri üzerindeki kısıtlar kaldırılmalı, Seçim ve Siyasi Partiler Kanunu demokratik bir içerikle değiştirilmelidir. Seçimlerde baraj uygulaması kaldırılmalı, nispi temsil sistemine dayalı ve seçim ittifaklarına izin veren düzenlemeler sağlanmalıdır.
siyasi iradenin iktidara taş ınması sağlanmalıdır.
sendikalaşma hakkı tanınmalıdır.
alınmalı, hukukun ülke ve toplum yararlarının koru nması görevi restore edilmelidir.
getirilmeli, halklar arası kardeşlik ve dostluk esas alınmalı, tüm yurttaşlarımızın kültürel düzeyde kendini ifade etmeleri önündeki engeller kaldırılmalı, anadilde eğitim ve yayın hakkı sağlanmalı ve devlet tarafından desteklenmelidir.
hücre (F) tipi cezaevi uygulamalarına son verilmeli, cezaevlerinde insani yaşam koşulları hakim olmalıdır.
tutuklu ve hükümlü bulunanlar koşulsuz olarak
serbest bırakılmalıdır.
halkın çıkarları doğrultusunda yeniden ele
alınmalıdır.
kullanımına açılmalıdır.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, önümüzdeki dönemde de, Odaları ve üyeleriyle birlikte çalışma, uygulama ilkesiyle ülkemizdeki ve dünyadaki emek güçleriyle dayanışma içinde bağımsızlıkçı, eşitlik ve özgürlükçü, barış ve
dayanışmacı bir Türkiye ve Dünya için çalışmalarını sürdürecektir.
Selam Olsun Türkiye’nin ve
Dünya’nın Aydınlık Geleceğine!
|
25 |